"ΑΓΕΙ ΔΕ ΠΡΟΣ ΦΩΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΡΟΝΟΣ"

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 


  
-Η ιστορία αποτελείται από γεγονότα. Τα γεγονότα δημιουργούνται από την ανθρώπινη συμπεριφορά και η ανθρώπινη συμπεριφορά οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες. Πρόκειται επομένως για δυο αλληλένδετες μεταξύ τους δράσεις. Εάν έχεις στοιχεία για τη μια, μπορείς να ερμηνεύσεις την άλλη και το αντίστροφο. Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι υποκειμενική και  ατομικά ανεξέλεγκτη. Αυτή η υποκειμενικότητα είναι η γενεσιουργός αιτία της αντικειμενικής υπόστασης των ιστορικών συμβάντων. Πίσω από κάθε ιστορικό γεγονός κρύβεται ένα πρόσωπο. Είναι αυτό που διαμορφώνει την ιστορία και όχι το γεγονός αυτό καθ’ αυτό, που είναι το αποτέλεσμα της δράσης του συγκεκριμένου προσώπου.
-Εάν διαθέτεις στοιχεία για το ιστορικό πρόσωπο, μπορείς εύκολα να ερμηνεύσεις και να κατανοήσεις το ιστορικό γεγονός. Στην αντίθετη περίπτωση , το ίδιο το γεγονός, εάν το εξετάσεις με προσοχή, μπορεί να σε οδηγήσει στα κίνητρα  και στις επιδιώξεις του προσώπου, που υπήρξε η αιτία της παραγωγής του.
-Η ιστορία είναι αναμφισβήτητα ένα πολύπλοκο και σύνθετο δημιούργημα, διότι  περιλαμβάνει κάθε φαινόμενο του ανθρώπινου κόσμου. Την ιστορία λαών και ατόμων, τις στιγμές που ζούμε εμείς σήμερα και αυτές που έζησαν οι προηγούμενοι από εμάς. Περιλαμβάνει γεγονότα ,αισθήματα,σκέψεις,δράσεις,τρ’οπους συμπεριφοράς, ρόλους, μια τεράστια γκάμα παραγόντων, τόσο περίπλοκων, όσο περίπλοκη είναι και η σύνθεση  της κοινωνίας.
-Οι διαφωνίες για ιστορικά θέματα διεγείρουν το ενδιαφέρον , για την  εκ βάθος αναζήτηση  της  μοναδικής ιστορικής αλήθειας – πραγματικότητας.  
-Προσωπικά, ο κύριος λόγος  της ιστορικής αλήθειας – αναζήτησης ,είναι η ενόχληση που ένιωθα κάθε φορά, όταν πίσω από κάθε ιστορικό γεγονός διαπίστωνα, πολλές φορές, υποκρισία (όπου ήταν και η κυρίαρχη) , ψέμα, παραπληροφόρηση, διαστροφή των γεγονότων. Με ενοχλεί αφάνταστα  η απόκρυψη της αλήθειας από την  επίσημη ιστορία και τους διαμορφωτές αυτής. Σε μια δημοκρατική πολιτεία οι πολίτες  δικαιούνται και πρέπει να ξέρουν την αλήθεια.
-Σε όλο τον κόσμο υπάρχει, υπήρχε και θα υπάρχει μια μικρή μειονότητα που κυριαρχεί και μια μεγάλη που κυριαρχείται και υποτάσσεται. Υπάρχει μια μικρή κλίκα κερδοσκόπων και ένα τεράστιο πλήθος ταπεινών και καταφρονεμένων ανθρώπων , που είναι πάντοτε τα θύματα της χωρίς έλεος εκμετάλλευσης . ποτέ δεν υπερίσχυε το μεγάλο πλήθος, ο λαός. Πάντα κυριαρχούσε μια μειοψηφία που καταπίεζε την πλειοψηφία.
-Ο κανόνας λοιπόν είναι ότι η ιστορία φτιάχνεται υπέρ και κατά των ανθρώπων, όπως κανόνας είναι ότι η πολιτική βασίζεται στην ισχύ, στη βία και το έγκλημα. Αυτούς τους δυο βασικούς κανόνες η πλειοψηφία των ιστορικών, ακόμη και σήμερα, αποφεύγει να τους πει με το όνομά τους. Αποκρύπτει την αλήθεια, δεν επικρίνει , αλλά εξυμνεί τη μειοψηφία, υπηρετώντας έτσι τους ισχυρούς και το ψεύδος .   
-Όλη η ιστορία αποτελείται από μοναδικές, ανεπανάληπτες ανθρώπινες πράξεις, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους προκάλεσαν μια, χωρίς προηγούμενο, κοινωνική αθλιότητα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς του ανθρώπου, που διακατέχεται από αλαζονία,φιλοδοξία, απληστία, εκδικητικότητα, φιληδονία, υποκρισία, φθόνο και από μια μακρά σειρά αχαλίνωτων ορμών, αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινα πάθη.  Αυτά τα πάθη, αυτές οι αδυναμίες, είναι οι αιτίες των αναταραχών. Η θρησκεία, η ηθική, οι νόμοι, προνόμια, οι ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι απλώς τα προσχήματα.
-Τέλος, όπως  όλοι νομίζω πως γνωρίζουμε, η ιστορία γράφεται πάντα από τους νικητές και τους ισχυρούς, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να αποκρύπτουν ή το χειρότερο να παραποιούν και να αλλοιώνουν ή όπως θα έλεγε κι ένας πολύ καλός  μου φίλος να χαλκεύουν την ιστορία κατά το δοκούν, αποκοιμίζοντας τον λαό και αποστερώντας τον από την αληθινή ιστορία του. Διδασκόμαστε έτσι μια κατασκευασμένη, μια «εικονική ιστορία» που εξυπηρετεί πάντοτε την εκάστοτε άρχουσα τάξη, η οποία έχει την τάση να εξωραΐζει γεγονότα προς όφελός της………
-Αυτό λοιπόν το πέπλο της σκοπιμότητας πρέπει να ανασύρει  ο κάθε ένας  μελετητής της ιστορίας ή ο γράφων αυτής  εάν θέλει να είναι  και να λέγετε αντικειμενικός . να αποκαλύπτει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, όπως του το ζητάει και ο Μακρυγιάννης…. «πες την αλήθεια  ‘στοριογράφο!!»