"ΑΓΕΙ ΔΕ ΠΡΟΣ ΦΩΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΡΟΝΟΣ"

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ


ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ (1823 - 25)

-Οι Έλληνες ζήτησαν και πήραν από τους Άγγλους δυο δάνεια ,συνολικού ύψους 2.800.000 λιρών. Το πρώτο συνομολογήθηκε το 1823 (800.000 λίρες), από τις οποίες οι Έλληνες πήραν στα χέρια τους μόλις 278.700 λίρες!!. Το δεύτερο συνομολογήθηκε το 1825 για 2.000.000 λίρες και πήραν μόνο 816.000!!. Η διαφορά κρατήθηκε από τους Άγγλους δανειστές αδελφούς Ρικάρντο, για προκαταβολές τόκων, έξοδα, προμήθειες και μεσιτείες των διαφόρων επιτήδειων.

-Τα δάνεια αυτά, καθαρώς τοκογλυφικά και ληστρικά ,δεν είχαν προηγούμενο στις διεθνείς συναλλαγές και δεν χρησίμευσαν καθόλου για τους σκοπούς τους οποίους συνομολογήθηκαν- [επανάληψη της ιστορίας εν έτη 2012.....όπου απλά αλλάζουν τα ονόματα των εμπλεκομένων και οι μνηστήρες αυτής (Ελλάδας) περισσότεροι....]-. Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο Κοραής, σε επιστολή του προς το Κουντουριώτη: “ Το δάνειον τό γινόμενον 'από τό Άγγλικόν έθνος δεν πρέπει νά τό στοχάζεσθε ώς εύεργεσίαν. Καί αυτόν τόν διάβολον 'ηθελον ούτοι μετά χαράς δανείσει άργύρια , άν ό διάβολος είχε νά τούς ασφαλίσει τά ενέχυρα”.

-Το πρώτο κατασπαταλήθηκε στον εμφύλιο πόλεμο για την εξαγορά των ρουμελιωτών και την εξόντωση των καπεταναίων του Μοριά, και το μεγαλύτερο μέρος το καρπώθηκαν οι Υδραίοι και οι Σπετσιώτες. Το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου δανείου , γράφει ο George Finlay, καταναλώθηκε από τους πλοιοκτήτες και τους ναύτες και όπως μας πληροφορεί ο Κουντουριώτης: "η μερίδα του λέοντος έπεσε στους Αρβανίτες της Ύδρας και των Σπετσών"

-Το δεύτερο δάνειο προοριζόμενο για τη δημιουργία τακτικού στρατού και σύγχρονου πολεμικού ναυτικού, χάθηκε σε κερδοσκοπικές παραγγελίες πλοίων (που δεν ήλθαν ποτέ στην Ελλάδα),σε μεσιτείες,αμοιβές και προμήθειες ('όπως ακριβός και με τα υποβρύχια... και όχι μόνο..... η ίδια κατεύθυνση εδώ και χρόνια!!!!). Ο ρόλος που έπαιξαν στις διαπραγματεύσεις,στη σύναψη και στη διαχείριση αυτών των αισχρών δανείων, ο Ορλάνδος (όπως λέμε Παπανδρέου) και ο Λουριώτης (όπως λέμε Βενιζέλος),θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία,για την οποία το έθνος ,έπρεπε να τους οφείλει ευγνωμοσύνη....!!!. Στο ίδιο έργο θεατές.... όλοι εμείς....!!!!.

-Αντίθετος στα Αγγλικά δάνεια ο Γέρος του Μοριά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ούρλιαζε από το Λονδίνο ο Ορλάνδος και ζητούσε “εδώ και τώρα” να τον κρεμάσουν,γιατί αυτή ήταν η επιθυμία των Άγγλων δανειστών !!. Τώρα εξηγούνται όλα.... και ο κατατρεγμός και η φυλάκιση του Γέρου...του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Όσο ο Γέρος ήταν ζωντανός ή ισχυρός,δεν θα μπορούσαν να φτάσουν οι λίρες στις υδραϊικές και σπετσιώτικές τσέπες .

-Έτσι, στις 2 φεβρουαρίου 1825 φυλακίζεται στην Ύδρα ο Κολοκοτρώνης και 5 ημέρες αργότερα στις 7 φεβρουαρίου υπογράφεται η συμφωνία για το δεύτερο δάνειο.

- Το εμπόδιο του Κολοκοτρώνη ξεπεράστηκε και οι Άγγλοι τοκογλύφοι χωρίς κανένα πρόβλημα ,αποφάσισαν να χορηγήσουν το δάνειο με τους όρους που ήθελαν . Έτσι , στις 21 απριλίου 1825 καταφτάνει στο λιμάνι του Ναυπλίου το Αγγλικό πλοίο lively με 60.000 λίρες. Η κυβέρνηση το υποδέχεται με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς. Ενώ το πλήθος κραύγαζε “Ζήτω ο Γεώργιος!! Ζήτω ο βασιλιάς της Αγγλίας”.

-Ζήτω , γιατί?? Επειδή καταδέχτηκαν οι άνθρωποι του βασιλιά να μας στείλουν 60.000 λίρες, ενώ υπογράψαμε για 2.000.000!! και οι υπόλοιπες πήγαν στις τσέπες των δανειστών ,των κερδοσκόπων και στα κεμέρια των Αρβανίτικων οικογενειών!!!

-Σαράντα ημέρες αργότερα στις 9 ιουνίου 1825, γράφει από το Ναύπλιο, ο Douglas Dakin:  " Η Κυβέρνηση ξόδεψε πενήντα εκατομμύρια γρόσια. Είκοσι για να τσακίσει τον Κολοκοτρώνη (όπου το αποκαλεί μοναδικό σωτήρα),5-6 για τους αποστόλους στην Ευρώπη για το δάνειο και τα υπόλοιπα στους ναυτικούς και στους Ρουμελιώτες ,που λεηλάτησαν τον Μοριά και νέκρωσαν τους κατοίκους , έτσι, που τώρα νοσταλγούν τους Τούρκους" .Πικρές αλήθειες από έναν ξένο, αξιόπιστο και αντικειμενικό παρατηρητή , όπου έζησε από κοντά τα εν λόγο γεγονότα.

-Τα Αγγλικά δάνεια ήταν ένα από τo μεγαλύτερo, ίσως το συνταρακτικότερο σκάνδαλο της τότε εποχής. Το μαρτυρούν και οι Αγγλικές εφημερίδες. Οι times του Λονδίνου αποκάλυψαν ότι οι τραπεζίτες Ricardo ,δυο από τους δανειστές, κράτησαν για τον εαυτό τους, ως προμήθεια 64.000 λίρες:

"Οι κ.ricardo τσέπωσαν 64.000 λίρες. Το κομψό αυτό ποσό που κράτησαν για τον εαυτό τους οι εκδότες του δευτέρου δανείου είναι διπλάσιο των συνεισφορών όλων των φιλελλήνων της Ευρώπης, κομιτάτων,συλλόγων σχολείων,πανεπιστημίων...... Η Ελλάδα έχασε όλα τα πλεονεκτήματα που περίμενε από το δάνειο. Η υπόθεση της Ελλάδας προδόθηκε. Και προδόθηκε στην Αγγλία. Θα θριάμβευε σήμερα το Ελληνικό ζήτημα χωρίς την Αγγλία και το Αγγλικό χρηματιστήριο"

-Το Αγγλικό δάνειο ήταν ο δούρειος ίππος της άλωσης, της κομματικοποίησης ,της διαίρεσης και της εξάρτησης του Έθνους, από τα Αγγλικά συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα λοιπόν υπάρχουν ακόμη.... εν έτη 2012 και συνεχίζουν ακάθεκτα, μόνο που ο δούρειος ίππος έχει κι άλλους επιβάτες όπου αδίστακτα και δίχως έλεος περιμένουν την στιγμή εκείνη που θα μας καταστρέψουν, θα μας κάνουν αποικία τους, με την ανοχή κάποιον καθαρμάτων όπου η Ελλάδα είχε και έχει την ατυχία να τους έχει πρωθυπουργούς και υπουργούς.