"ΑΓΕΙ ΔΕ ΠΡΟΣ ΦΩΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΡΟΝΟΣ"

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σχέδιο 'Ικαρος

Έλληνας επιστήμονας σχεδιάζει διαστρικό ταξίδι για τη φιλόδοξη αποστολή "Ίκαρος", της οποίας ηγείται ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Ανδρέας Τζιόλας.
Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Ανδρέας Τζιόλας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό "The Atlantic", σκοπεύει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να πραγματοποιήσει ένα διαστρικό ταξίδι που θα διαρκέσει ωστόσο κάτι λιγότερο από 100 χρόνια.

Πρόκειται για έναν μεγαλεπήβολο στόχο ο οποίος ξεπερνά το προσδόκιμο ζωής μια γενιάς ανθρώπων και συνιστά ένα εγχείρημα διαγενεακό.
Ο Α. Τζιόλας ηγείται του φιλόδοξου πενταετούς διεθνούς σχεδίου "Ίκαρος", το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Λονδίνο από την Βρετανική Διαπλανητική Εταιρεία, η οποία είχε πραγματοποιήσει το ''Σχέδιο Δαίδαλος'', το οποίο είχε θέσει το ερώτημα αν είναι τεχνικά εφικτό να κατασκευασθεί ένα διαστρικό διαστημόπλοιο και είχε τελικά απαντήσει καταφατικά, παρόλο που αναγνώρισε τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες.
Έτσι, στόχος του σχεδίου Ίκαρος, είναι προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά, να κατασκευαστεί ένα διαστρικό διαστημόπλοιο και να σχεδιαστούν μακρινές διαστημικές αποστολές καθώς στο μέλλον για να επιβιώσει η ανθρωπότητα κάτι τέτοιο θα είναι αναγκαίο.
Μάλιστα στην ερευνητικά ομάδα του Τζιόλα συμμετέχουν δύο ακόμα Έλληνες ως σχεδιαστές, ο Δήμος Χωματάς και ο Κώστας Κωνσταντινίδης.
"Για μας η επιβίωση και αύξηση του ανθρώπινου είδους έρχεται πρώτη", αναφέρει στο περιοδικό τονίζοντας πως απώτερος προορισμός είναι μια "νέα Εδέμ", ένα όμορφο μέρος στη αστρική γειτονιά μας.
Αρχικά στόχος είναι ένα ταξίδι στο διπλό άστρο Άλφα του Κενταύρου σε απόσταση 4,4 ετών φωτός από τη Γη, αλλά αν στο μεταξύ ανακαλυφθεί ένας σχετικά κοντινός εξωπλανήτης παρόμοιος με τον δικό μας, τότε θα αλλάξει ο στόχος του ''Ίκαρου'', έστω κι αν η απόσταση είναι αρκετά μεγαλύτερη, π.χ. 22 έτη φωτός.
Προσθέτει δε ότι, στο μεταξύ, καταβάλλεται προσπάθεια, να κινηθεί το ενδιαφέρον των ειδικών και του απλού κόσμου για τέτοια μακρινά ταξίδια.
Μάλιστα σύμμαχο σε όλο αυτό το εγχείρημα έχει την υπηρεσία DΑRPA (Defence Advanced Research Projects Agency) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, η οποία προτίθεται να δώσει χορηγία 500.000 δολαρίων στην πρώην αστροναύτη Ντόροθι Τζέμισον, ώστε το προσωπικό της Ίδρυμα να συνεργαστεί με τον ''Ίκαρο'', στο πλαίσιο του προγράμματος "The 100 Year Starship Study".
''Χρειαζόμαστε ανθρώπους να πιστέψουν ότι το διαστρικό ταξίδι είναι μια πραγματικότητα, ώστε να το ενστερνισθούν ως το επόμενο μεγάλο εγχείρημα εξερεύνησης του διαστήματος, το οποίο πρόκειται να αναλάβει η ανθρωπότητα. Και για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια πολιτισμική μεταβολή στον τρόπο που σκεπτόμαστε για το διάστημα και το σύμπαν'', τονίζει μεταξύ άλλων ο Τζιόλας.
Μάλιστα το πλήρωμα είναι προετοιμασμένο για μια πιθανή συνάντηση με εξωγήινους για αυτό και ήδη οι ερευνητές του προγράμματος εκτός από τις νέου τύπου προωθητικές μηχανές επεξεργάζονται και είδους μήνυμα θα πρέπει να μεταφέρει το διαστημόπλοιο εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας.
Μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει ότι χρειάζονται κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι για να το δημιουργήσουν.

"Η πιθανότητα να το βρει ένας εξωγήινος και να το διαβάσει, είναι μικρότερη και από το να ψάχνει κανείς για ψύλλους στα άχυρα'', σημειώνει ο Α. Τζιόλας αλλά όλα είναι πιθανά για αυτό και προετοιμάζονται.